Πάππου προς Πάππον

Η καταγωγή της οικογένειας είναι από τη Μικρά Ασία, όπως και πολλών άλλων κατοίκων του νησιού, που, στα δύσκολα χρόνια, πέρασαν απέναντι και εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της Λέσβου

Οι γονείς και τα τέσσερα αδέλφια Πρωτούλη διαλέγουν την επαρχία του Πλωμαρίου για να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή. Ο Γιώργος, γεννημένος κάπου το 1880 είναι και ο μόνος που παραμένει στο νησί. Οι άλλοι τρεις ξενιτεύονται στη Νότια Αφρική.

Εκείνη την εποχή, οι βασικές γεωργικές ασχολίες των κατοίκων είναι η αμπελοκαλλιέργεια και η ελαιοπαραγωγή.
Το καλοκαίρι τρυγούν και το χειμώνα μαζεύουν τις ελιές. Από τότε ξεκινά και η μακριά παράδοση του νησιού στην οινοποίηση, την παραγωγή αποσταγμάτων και ελαιόλαδου. Η φυλλοξήρα, όμως, χτυπά τα αμπέλια του νησιού και έτσι η καλλιέργεια των ελαιόδεντρων αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο.

Ο Γιώργος Πρωτούλης, στα τέλη του 19ου αιώνα, έχει στην ιδιοκτησία του 30 στρέμματα. Η σοδειά μαζεύεται επίπονα και πρέπει να μεταφερθεί με κόπο στα μικρά, παραδοσιακά, παλαιού τύπου λιοτρίβια της περιοχής.

Ο γιος του Γιώργου, Γιάννης, πατέρας του Κώστα, αποφασίζει να ασχοληθεί πιο δυναμικά και να επενδύσει στο τοπικό ελαιόλαδο. Αγοράζει 50 ακόμη στρέμματα γης και το 1975 χτίζει το πρώτο τους ελαιοτριβείο, στο Μεγαλοχώρι.

Από τους τρεις γιούς του Γιάννη, ο Παναγιώτης αναλαμβάνει την εμπορία των προϊόντων τους στη Νότια Αφρική και ο Γιώργος με τον Κώστα μένουν στο νησί και εξελίσσουν την εταιρεία. Δυστυχώς, ο Γιώργος φεύγει νωρίς από τη ζωή και έτσι ο Κώστας αναλαμβάνει να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση. Επενδύει συνεχώς στη βελτίωση της ποιότητας και την αύξηση της ποσότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου. Το 2005 αποκτά ένα δεύτερο, πέτρινο ελαιοτριβείο, στον Τρύγονα, ενώ παράλληλα αγοράζει γη φτάνοντας σήμερα να καλλιεργεί 500 περίπου στρέμματα, ορεινών και ημιορεινών -κυρίως- ελαιώνων.

Ο εκσυγχρονισμός των δύο ελαιοτριβείων, μία νέα, υπερσύγχρονη εμφιαλωτική μονάδα τυποποίησης, μία μικρότερη για πειραματικές ελαιοποιήσεις και η ανάπτυξη του επισκέψιμου είναι στα υπό εξέλιξη σχέδιά του για την πρόοδο της οικογενειακής επιχείρησης.

Εξάλλου, οι δύο μεγαλύτεροι από τους τρεις γιούς του Κώστα, ο Γιάννης και ο Παράσχος ασχολούνται ήδη ενεργά με αυτήν, αποφασισμένοι να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στο μέλλον της εταιρείας. Ο Γιάννης, έχοντας σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αναλαμβάνει σιγά-σιγά πιο διοικητικό και διαχειριστικό ρόλο. Ο Παράσχος, άνθρωπος περισσότερο της παραγωγής, μαθαίνει κάθε μέρα, δίπλα στον πατέρα του τα μυστικά της καλλιέργειας, της φροντίδας κα της ελαιοποίησης.

Από τον Μικρασιάτη, δυναμικό προπάππο Γιώργο, μέχρι τον Γιάννη και τον Παράσχο, πολλά άλλαξαν στην ελαιοπαραγωγή του νησιού της Λέσβου και στην οικογένεια Πρωτούλη. Ο στόχος τους όμως παραμένει πάντα ο ίδιος: η παραγωγή ενός ελαιόλαδου υψηλών προδιαγραφών, με μοναδικό άρωμα και τη χαρακτηριστική, φρουτώδη γεύση του πιο φίνου, φυσικού χυμού ελιάς.

Κάθε χρόνο.

Η δουλειά ξεκινά με την ανατολή του ήλιου

Είτε είναι η περίοδος της συγκομιδής, που είναι και η πιο επίπονη, είτε είναι άνοιξη, είτε καλοκαίρι, πάντα το μυαλό τρέχει στον καιρό και στις δουλειές που πρέπει να γίνουν. Και ποτέ δεν είναι λίγες, ποτέ δε φτάνουν οι ώρες.

Έλεγχος των δένδρων και της εξέλιξης του καρπού, αντιμετώπιση των απρόβλεπτων και ακραίων καιρικών φαινομένων που ολοένα και πυκνώνουν, βελτίωση των συνθηκών μεταφοράς, των μεθόδων παραγωγής και συσκευασίας, ακόμη χαμηλότερες οξύτητες, ακόμη καλύτερη ποιότητα. Κάθε χρόνο παλεύεις να ξεπεράσεις τον εαυτό σου. Μεγάλη επιβράβευση η ώρα που τα καταφέρνεις, και έχεις μπροστά σου ένα ελαιόλαδο εξαιρετικό σε σώμα, σε χρώμα, σε άρωμα. Ανάπαυλα. Για λίγο...

TOP