Ιδιόμορφο Τοπίο

Τρεις είναι οι κυρίαρχες ποικιλίες στο νησί

Η Κολοβή που καλύπτει το 65% των ελαιώνων, η μικρασιάτικη Αδραμυτιανή που καλύπτει το 30% και η Λαδολιά που καλύπτει το 5%.
Το μυτιληνιό ελαιόλαδο είναι ξεχωριστό και ο ελαιώνας του από τους πιο παλιούς στον Ελλαδικό χώρο.
Η ποικιλότητα του φυσικού περιβάλλοντος είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του νησιού. Η μορφολογία της ενδοχώρας είναι ημιορεινή, τραχιά και ανώμαλη. Αν και διαθέτει πλούσια βλάστηση, δεν έχει μεγάλους ποταμούς, παρά μόνο χείμαρρους. Έχει ήπιο, μεσογειακό κλίμα, με πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια, όλο το χρόνο. Οι δυνατοί βόρειοι και βορειοδυτικοί άνεμοι είναι χαρακτηριστικοί. Οι χειμώνες είναι ήπιοι και σύντομοι, με βροχές και τα καλοκαίρια ζεστά, με ελάχιστη βροχόπτωση.

Οι ελαιώνες της Λέσβου είναι ιδιαίτεροι

Από τη βορειοανατολική πλευρά των κάμπων η καλλιέργεια είναι πιο εύκολη. Τα κτήματα είναι επίπεδα, η συγκομιδή μπορεί να γίνει και με μηχανικές μεθόδους.

Στα ορεινά όμως, πάνω από την περιοχή που βρίσκεται το Πλωμάρι, εκεί που είναι και τα κτήματα της οικογένειας Πρωτούλη, όλα γίνονται με μεγάλο σωματικό κόπο. Για να διασφαλίσεις την ποιότητα πρέπει να μαζέψεις τον καρπό από το δέντρο, την κατάλληλη στιγμή. Πρέπει να απλώσεις και να μαζέψεις τα δίχτυα σου πολλές φορές και να σκαρφαλώσεις τις απότομες πεζούλες.

TOP