Τα Ελαιουργεία

Η Protoulis έχει 200 στρέμματα βιολογικών ελαιώνων
στην ορεινή και ημιορεινή περιοχή πάνω από το Πλωμάρι

Είναι η μόνη καθετοποιημένη μονάδα στο νησί και διαθέτει δύο ελαιοπαραγωγικές μονάδες. Μία στο Μεγαλοχώρι και μία στον Τρύγονα.

Στο Μεγαλοχώρι, στο ορεινότερο χωριό της Λέσβου, με υψόμετρο 670 μέτρων, βρίσκεται το πρώτο ελαιοτριβείο της Protoulis που εκτείνεται σε 600 τετραγωνικά μέτρα στεγασμένων χώρων. Όταν πρωτοξεκίνησε τη λειτουργία της η μονάδα είχε μόνο υδραυλικά πιεστήρια, ενώ, σήμερα, μετά από αρκετούς εκσυγχρονισμούς, διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό με δυναμικότητα ψυχρής έκθλιψης 3,5 τόνων ανά ώρα. Το ελαιόλαδο που παράγεται αποθηκεύεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές 500 τόνων, ενώ η ωρίμανση γίνεται σε άψογες συνθήκες θερμομόνωσης και φωτοπροστασίας. Το τυποποιητήριο διαθέτει μία γραμμή εμφιάλωσης για γυάλινους περιέκτες και δύο επιπλέον για λευκοσιδηρά δοχεία.

Το δεύτερο ελαιοτριβείο, στον Τρύγονα, αποκτήθηκε από την Protoulis το 2004 και λειτουργεί σε ένα από τα παλαιότερα του νησιού, που χρονολογείται ότι κτίστηκε το 1928 από οικογένεια ομογενών της Αμερικής. Ο παλιός, παραδοσιακός εξοπλισμός εκτίθεται μέσα στο ελαιοτριβείο σε ειδικό χώρο και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα, με μία παράλληλη προβολή βίντεο, να ξεναγηθεί στα αγγλικά και στα γερμανικά στη μεγάλη ιστορία της ελαιοπαραγωγής του νησιού.

Σήμερα, η παραγωγή γίνεται με μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς και δυναμικότητας άθερμης επεξεργασίας 4,5 τόνων ανά ώρα. Οι ανοξείδωτες δεξαμενές φύλαξης είναι χωρητικότητας 400 τόνων και βρίσκονται σε στεγασμένους χώρους πλήρως ελεγχόμενης θερμοκρασίας.

Η εταιρεία επεκτείνεται και επενδύει διαρκώς σε νέες τεχνολογίες και εξοπλισμό. Το 2013 απέκτησε μία νέα μονάδα τυποποίησης, δίπλα στο πετρόκτιστο παλιό λιοτρίβι, στην οποία θα παράγονται αποκλειστικά τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της, και κυρίως τα βιολογικής προέλευσης. Οι χώροι αυτοί έχουν έκταση 1.000 τετραγωνικών μέτρων και φιλοξενούν ανοξείδωτες, ατσάλινες δεξαμενές 350 τόνων με άζωτο, για να αποφεύγεται η έκθεση του ελαιολάδου στο οξυγόνο.

TOP